1_szakmaink_start.jpg2_acs.jpg3_csoszerelo.jpg4_epuletgepesz.jpg5_festo.jpg6_grafikus.jpg7_hegeszto.jpg8_irodaititkar.jpg91_központi.jpg92_szarazepito.jpg9_komuves.jpgkep-01.jpgkep-02.jpgmm_03.jpgszja-v3.jpg

„Menő menzák” a Deákban

Mosolygós egészség – egészséges étkezést népszerűsítő programok a Deákban
EFOP-1.8.5-17-2017-00035

Bár nem rendelkezünk saját menzával, mégis iskolánk alapítványa sikeresen vett részt azEmberi Erőforrás Fejlesztési Operatív ProgramEFOP-1.8.5-17-2017-00314számú „Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok” című pályázatán, ahol20 millió forint összegű támogatásban részesültünk.

A pályázat megvalósításának ideje: 2018. év vége.

A pályázat célcsoportját az Ózdi SZC Deák Ferenc Szakképző Iskola és Művészeti Szakgimnáziuma tanulói és dolgozóialkotják.

Megvalósítás módja: dietetikus segítségével az étkezési szokások helyes kialakítására való törekvés, egészséges életvitelhez kapcsolódó előadások, szakkörök, projektek szervezése, lebonyolítása.

Fontosnak tartjuk az egészséges életvitelre való nevelést is, ezért ragadtuk meg az alkalmat, hogy részt vegyünk ezen a pályázaton. Célunk, hogy tanítványainkkal megismertethessük az egészségmegőrzés, a helyes étkezési szokások jelentőségét.

I.  A projekt bevezetése:

A pályázat megvalósításába dietetikust is bevontunk. Előzetes tanulói kérdőívek segítségével megtörtént a diákok étkezési szokásaink, egészségi állapotának feltérképezése. A válaszok kiértékelése után a dietetikus szakember személyre szabott tanácsokkal látja el a programban résztvevőket.

II.  „Út az egészséghez” - A tanulók, dolgozók egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteinek mélyítése:

  • Iskolai tankertünk felújítása, bővítése.(A saját termelésű zöldségek előnyei.)
  • Meghívott sztárszakács, dietetikus, életmód tanácsadó, kertészmérnök ismeretterjesztő előadása.
  • Családi nap szervezése. (Főzőversennyel egybekötve.)
  • Egészséges táplálkozást népszerűsítő szakkör szervezése. („Egészséges ételek a művészek szemével”– Mennyivel válik fogyaszthatóbbá a „nemszeretem étel” is, ha a külsőségekre jobban odafigyelünk? – tálalás, környezet dekorációja,…)

III.  Reformok a mindennapi étkezési szokásokban:

  • „Deákos suli salátabár” kialakítása.
  • „Chips nélkül is lehet élni.”

Az egészséges életmód, a helyes táplálkozás fontos szerepének elmélyítése. A reform élelmiszerek megismertetése. A gyümölcs, zöldség fogyasztás népszerűsítése.

  • „Energiaital nélkül sem leszel szomjas.”

Ivókutak kiépítése az iskola főépületében és tanműhelyében. Az egészségmegőrzés jelentősége.

Szemléletváltás képességének kialakítása a napi étkezési szokások terén. Betegségek megelőzésének fontossága.

  • „Jobb ma egy alma,…

Gyümölcsnapok tartása a Deákban.

  • „Az vagy, amit megeszel…”

Ételkóstolók, bemutatók szervezése. Bio ételek, kézműves sajtok, vadon termő gyümölcsök, növények megismertetése.

Bízunk benne, hogy a pályázat sikeres megvalósítása után mindannyian gazdagabbak leszünk a sok csapatépítő, egészséges életmódra nevelő programmal és tapasztalattal.